Nigdy bym się nie spodziewała, że zwykła pietruszka może tak wykwintnie smakować. Z racji, tego iż przystawka ta nie posiada ani grama mięsa - nazwałam ją babską :)Jest na prawdę godna polecenia !!!
Składniki:
- ok 7 szt średnich pietruszek
- pół szklanki miodu
- pieprz, sól dla smaku
- dwie główki czosnku
SOS AIOLI
- główka czosnku
- 1/2 szklanki majonezu
- pół cytryny
- łyżeczka cukru
Babska pietruszka z sosem aioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pietruszkę, kroimy w plastry (jak na zdjęciu), układamy na blaszce. Kroimy główki czosnku na pół. Do 3/4 szklanki wody dodajmy miód, mieszamy - naszą konsystencją zalewamy pietruszkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni - pieczemy do zezłocenia czosnek - ok 25 minut, pietruszki - ok 50-60 minut.
2.Dla nadania naszej pietruszce wyrazistego smaku, konieczny jest sos aioli.
Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki.
3.Uważam, że na babskie spotkania lub dla mniej mięsożernych samców :) - jest doskonała !!!
Komentarze