Tort śmietanowo-czekoladowy konkurs_deser

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort został zrobiony w prezencie zamiast kwiatów :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka świeże: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - cukier kryształ-ciasto: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    KREM śMIETANOWY:
    - słodka smietana 30%: 0.5 litra
    - cukier puder-masa: 1 szklanka
    - śmietan fix: 2 sztuki
    - cytryna-sok: 1 sztuka
    KREM CZEKOLADOWY S:
    - śmietana kremówka 30% - krem: 0.5 litra
    - czekolada gorzka tabliczka: 2 sztuki
    - cukierpuder: 1 szklanka
    - biszkopty: 1 opakowanie
    - dekoracje z czekolady: 1 opakowanie
    - dżem porzeczkowy lub wiśniowy: 1 opakowanie
    - poncz: 1 szklanka

Tort śmietanowo-czekoladowy konkurs_deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort  śmietanowo  czekoladowy 1. .Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka .
    2.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać .
    3.Wylać na formę do pieczenia.
    4.Piec w temp.p. 180 s c około 30-40 min.
  • 2. Krem śmietanowy
    Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny
  • 3. Krem czekoladowy
    Ubijamy śmietanę dodajemy cukier i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  • 4. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, wykładamy dżemem wiśniowym przykrywany drugim nasączamy ponczem, krem śmietanowy, przykrywamy trzecim krążkiem lekko dociskamy nasączamy krem czekoladowy. Robimy dekoracje z masy śmietanowej i czekolady dookoła tort okładamy biszkoptami lub robimy dekoracje według własnego gustu

Komentarze

Podobne przepisy