Torcik walentynkowy :* - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych dodawać kolejno po jednym żółtku i części cukru . Ubić na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę (oba rodzaje) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką)- masa nie może opaść. Wlać do wysmarowanej masłem foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni C.
2.Masa śmietankowo-czekoladowa: Najpierw do schłodzonej kremówki dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubić na sztywno. Potem w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Wymieszać lekko, wolno tylko do połączenia .
3.Gdy biszkopt jest już ostudzony ściąć wierzch. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w plastry. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić wzdłuż. Winogrona przekroić wzdłuż.
Na biszkopt wyłożyć masę śmietankowo-czekoladową , na nią poukładać owoce wedle uznania. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze