Torcik Walentynkowy :*

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie duży torcik walentynkowy stworzony wprost dla dwóch osób:) Delikatny biszkopt z lekkim śmietankowo-czekoladowym kremem, galaretką i owocami:)

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt ( przepis na tortownicę o wymiarze 18 cm) :
    -3 jajka
    -1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki pszennej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Masa śmietankowo-czekoladowa:
    -400 g śmietany kremówki
    -150 g białej czekolady
    -2/3 szklanki cukru pudru
    -1 łyżeczka cukru z wanilią

    Dodatkowo:
    -1 puszka brzoskwiń
    -250 g świeżych truskawek
    -kilka winogron białych i czerwonych
    -dowolna galaretka rozrobiona z przepisu na opakowaniu

Torcik walentynkowy :* - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych dodawać kolejno po jednym żółtku i części cukru . Ubić na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę (oba rodzaje) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką)- masa nie może opaść. Wlać do wysmarowanej masłem foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni C.
  • 2. Masa śmietankowo-czekoladowa: Najpierw do schłodzonej kremówki dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubić na sztywno. Potem w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Wymieszać lekko, wolno tylko do połączenia .
  • 3. Gdy biszkopt jest już ostudzony ściąć wierzch. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w plastry. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić wzdłuż. Winogrona przekroić wzdłuż.

    Na biszkopt wyłożyć masę śmietankowo-czekoladową , na nią poukładać owoce wedle uznania. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy