Tarta z kalafiorem i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

warzywa na cieście

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
    1 jajko
    125 g masła
    sól
    szczypta proszku do pieczenia

    sos pomidorowy;
    pół puszki pomidorów w zalewie
    pół cebuli
    szczypta bazylii
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka tłuszczu do smażenia

    nadzienie;
    pół kalafiora
    150 g oscypka białego (nie wędzonego)
    pół szkl mleka
    1 jajko
    szczypta suszonych pomidorów
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta oregano
    łyżka żółtego sera startego

Tarta z kalafiorem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty.
    Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory i odparować by powstał niezbyt gęsty sos.
    Kalafior rozdzielić na różyczki i ugotować na półmiękko. Odcedzić.
    Mleko wlać do kubka blendera, dodać jajko, starty na tarce oscypek ok 100g przyprawić do smaku i zblendować.
    Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć kalafior i zalać serowym sosem , Posypać resztą oscypka i na wierzch odrobiną żółtego sera, zapiekać ok 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy