Surówka z czerwonych buraczków z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam czerwone buraki. Od jakiegoś czasu zrezygnowałam z gotowania ich w wodzie ze względu na to iż wtedy wypłukują się wszystkie walory odżywcze. Dlatego gotuję je na parze razem ze skórką. Dopiero później jak są jeszcze ciepłe to obieram.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g ugotowanych na parze buraków
    ok. 10 cm białej części pora
    2 kwaśne jabłka
    sól
    pieprz
    łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka cukru trzcinowego

Surówka z czerwonych buraczków z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy i również ścieramy na tej samej tarce. Pora drobno siekamy. Wszytko razem mieszamy doprawiamy, solą, pieprzem i octem. Na koniec dodajemy cukier.
    Podajemy jako dodatek do dania głównego.

Komentarze

Podobne przepisy