Spaghetti dla niejadka

0 (0 ocen)

Takie kolorowe spaghetti bardzo chętnie je moja córka, która jest typowym niejadkiem.

Składniki:

  • * opakowanie makaronu spaghetti
    * 500 g mielonego mięsa
    * 2 cebule
    * 2 ząbki czosnku
    * 1 puszka pomidorów
    * koncentrat pomidorowy
    * oregano, rozmaryn
    * słodka papryka
    * parmezan
    * oliwa
    * sól
    * 3 barwniki spożywcze

Spaghetti dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti dla niejadka 1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju. Odcedź. Podziel na trzy miseczki do każdej wlej barwnik spożywczy, dolej wody tak aby cały był zakryty. Trzymaj go chwilę, aż makaron się zabarwi. Ponownie odcedź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, dodaj zmiażdżony czosnek i smaż razem na małym ogniu. Włóż mielone mięso. Smaż chwilę mieszając. Przypraw do smaku solą, oregano, rozmarynem oraz papryką. Do smażonego mięsa dodaj puszkę pomidorów wraz z sosem oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż dalej od czasu do czasu mieszając łyżką, by rozdrobnić pomidory, a sos nie przywarł do dna. Na koniec jeszcze raz przypraw do smaku, np dodając szczyptę cukru. Makaron wyłóż na talerze polej sosem i posyp startym parmezanem lub innym serem o wyrazistym smaku. Przed podaniem udekoruj kilkoma listkami bazylii.

Komentarze

Podobne przepisy