Świetna frajda dla dzieciaka :) Słonia z parówki widziałam na dziecijedza.com. Jest tak słodki że nie mogłam się mu oprzeć :)
20 min
Składniki:
SŁOŃ:
parówki
oliwka czarna na oczy
koperek na czuprynkę
PSZCZÓŁKA:
oliwki czarne
oliwki zielone
szczypiorek na czułki
ser żółty w plasterkach na skrzydełka
DODATKOWO
pomidorki koktailowe
patyczki do szaszłyków
Słonik i pszczółka dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby zrobić pszczólkę należy z oliwki zielonej wyciąć 2 plasterki jednakowej grubości. Z oliwki czarnej wyciąć 1 plasterek oraz 2 większe- jeden na głowę, drugi na odwłok. Z małych kawałeczków sczypiorka zrobić czułki. Zaś z sera wyciąć dwa skrzydełka. Każde naciąć tak by w powstałe nacięcię można włożyć patyczek do szaszłyków.
2.Aby zrobić słonia potrzebujemy połowę parówki. Połowę paróki dzielimy na kolejne pół. Z zaokrąglonej połówki robimy głowę, wycinając trąbę słonia jak na zdjęciu. Z pozostałej parówki odcinamy 2 cienkie plasterki na uszy. Reszta będzie tułowiem słonia. Na głowie robimy nacięcie w które po bokach wkładamy uszy a na środku troszeczkę koperku. Oczka robimy z malutkich kawałeczków oliwki. Najpierw robimy wykałaczką dziurki, w które późniiej wciskamy kawałeczki oliwki.
3.Kiedy mamy wszystkie części nabijamy je po kolei na patyczek do szaszłyków. Pomidorki stanowią podpurkę, aby pszczółka i słoń nie opadły na sam dół.
Porady
Zamiast pomidorków na szaszłyki możemy użyć dowolnej kombinacji warzyw i owoców.
Komentarze