Słonik i pszczółka dla dzieci

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetna frajda dla dzieciaka :) Słonia z parówki widziałam na dziecijedza.com. Jest tak słodki że nie mogłam się mu oprzeć :)

  • 20 min

Składniki:

  • SŁOŃ:
    parówki
    oliwka czarna na oczy
    koperek na czuprynkę
    PSZCZÓŁKA:
    oliwki czarne
    oliwki zielone
    szczypiorek na czułki
    ser żółty w plasterkach na skrzydełka
    DODATKOWO
    pomidorki koktailowe
    patyczki do szaszłyków

Słonik i pszczółka dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pszczółka 1. Aby zrobić pszczólkę należy z oliwki zielonej wyciąć 2 plasterki jednakowej grubości. Z oliwki czarnej wyciąć 1 plasterek oraz 2 większe- jeden na głowę, drugi na odwłok. Z małych kawałeczków sczypiorka zrobić czułki. Zaś z sera wyciąć dwa skrzydełka. Każde naciąć tak by w powstałe nacięcię można włożyć patyczek do szaszłyków.
  • słoń 2. Aby zrobić słonia potrzebujemy połowę parówki. Połowę paróki dzielimy na kolejne pół. Z zaokrąglonej połówki robimy głowę, wycinając trąbę słonia jak na zdjęciu. Z pozostałej parówki odcinamy 2 cienkie plasterki na uszy. Reszta będzie tułowiem słonia. Na głowie robimy nacięcie w które po bokach wkładamy uszy a na środku troszeczkę koperku. Oczka robimy z malutkich kawałeczków oliwki. Najpierw robimy wykałaczką dziurki, w które późniiej wciskamy kawałeczki oliwki.
  • 3. Kiedy mamy wszystkie części nabijamy je po kolei na patyczek do szaszłyków. Pomidorki stanowią podpurkę, aby pszczółka i słoń nie opadły na sam dół.

Porady

Zamiast pomidorków na szaszłyki możemy użyć dowolnej kombinacji warzyw i owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy