Śliwkowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sezon na śliwki,więc polecam śliwkowca

Składniki:

  • 200 g margaryny
    jajka -7 szt
    cukier waniliowy -1 opak
    mąka ziemniaczana -1 łyżka
    mąka -2,5 szkl
    cukier 1 i 1/4 szkl
    proszek do pieczenia -1 opak
    cukier puder
    śliwki -650 g

Śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwkowiec 1. Margarynę rozetrzeć z cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać.
  • Śliwkowiec 2. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście.
  • Śliwkowiec 3. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy