Rolada śmietankowo-brzoskwiniowa

0 (0 ocen)

Domownicy pytali się gdzie kupiłam tę roladę, taka byłą pyszna :)

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:

    3 duże jajka
    50 g drobnego cukru
    40 g mąki pszennej
    40 g skrobi ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:

    200 g śmietany 36%
    4-5 połówek brzoskwiń w syropie
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki dżemu brzoskwiniowego - można pominąć

    Polewa:

    50 g gorzkiej czekolady
    30 g masła
    płatki migdałów

Rolada śmietankowo-brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru. Do ubitych białek dodać żółtka i chwile miksować. Następnie dodać przesianą mąke i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 12-15 minut. Po upieczeniu ciasto przenieść na cienki ręcznik i zwinąć, zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Przygotować krem. Śmietanę ubić, dodać cukier i pokrojone brzoskwinie.

    Biszkopt posmarować dżemem, wyłożyć krem i zwinąć roladę.
  • 3. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem, lekko przestudzić. Polać nią roladę i posypać posiekanymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy