Placuszki z bobu i brokuła.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Zdrowe, sezonowe i pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g bobu
    1 brokuł podzielony na różyczki
    2 jajka
    4 łyżki otrębów
    3 łyżki lnu mielonego
    2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
    4 ząbki czosnku
    dużo mielonego pieprzu
    1/4 kostki sera typu feta
    kilka kulek mozzarelli mini
    2 małe pomidorki

Placuszki z bobu i brokuła. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bób i brokuła w osolonej wodzie, lekko je rozgotowujemy. Bób obieramy ze skórek, wrzucamy do dużej miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Brokuła najpierw siekamy nożem, a następnie też rozgniatamy. Przekładamy do miski.
  • 2. Wbijamy dwa jajka, dodajemy otręby, mąkę i len mielony. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, pokruszoną fetę i pieprz. Mieszamy wszytko dokładnie. Konsystencja ma być bardzo lepiąca, ale można dodać więcej otrębów lub lnu mielonego.
  • 3. Placuszki nakładamy łyżką lub formujemy w dłoniach i smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu. Po przewróceniu każdego placuszka, na usmażoną już stronę kładziemy pół malutkiej kuleczki mozzarelli. Na talerzu nakładamy na ser ćwiartkę pomidora.

Porady

Oprócz dekoracji polecam też dodatkowe pomidorki - świetnie komponują się z plackami. Można też podawać z zimnym sosem jogurtowo-czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy