Paluszki serowe zaserwowałam dla gości jako przystawka idealnie się sprawdziła zaraz po przygotowaniu bo ser wypływał ze środka na zimno też smakują fantastycznie
Składniki:
SKŁADNIKI;
500 g mąki
2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżka soli
½ łyżeczki cukru
300 g sera żółtego gouda
Olej do smażenia
Paluszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Mąkę przesiać do miski dodać 2 łyżki masła 2 jajka łyżkę soli i cukier . Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy formujemy kule i wkładamy do woreczka na 30 minut do lodówki . W tym czasie kroimy ser żółty na prostokątne paseczki . Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na około 3mm a następnie kroimy na paski szersze od sera dokładnie zawijamy ser w ciasto . Smażymy na głębokim tłuszczu do czasu zarumienienia , podajemy z sosem czosnkowym lub pikantnym sosem sambala . Gotowe smacznego
Porady
Paluszki smakują wspaniale na ciepło jak i na zimno serdecznie polecam
Komentarze