Naleśniki z gyrosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od kolegi z wakacji .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1szkl. mąki pszennej
    otręby pszenne (1łyżka)
    1 jajko
    1szkl mleka
    1szkl wody gazowanej
    1łyżka oliwy z oliwek
    sól, chili, oregano (do smaku)

    farsz:
    pierś z kurczaka
    puszka pomidorów
    1duża marchew
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    1cebula
    4ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    pieprz , chili , kolendra , oregano , bazylia

    Sos czosnkowy:
    2 ząbki czosnku
    jogurt naturalny i majonez (1;1)
    sos czosnkowy w proszku
    zielona pietruszka, oregano, zioła prowansalskie

Naleśniki z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wymieszać żółtko, mleko, wodę gazowaną, oliwę oraz mąkę i otręby
    2. Ubić białko z odrobiną soli i dodać do masy. Na koniec dodać odrobinę soli, chili, zioła . odstawić na 30 min
    3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić bazylią, oregano, kolendrą oraz chili.
    4. Cebulę pokroić, czosnek posiekać. na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Po paru min. dodać pomidory z puszki oraz kurczaka. Dusić ok. 10min, dodać marchewkę startą na grubszych oczkach. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Przyprawić chili , kolendrą oraz oregano i bazylią
    5. naleśniki smażyć bez tłuszczu. Układać farsz

    sos czosnkowy:
    Przy użyciu wycis wystarczy pokroić drobniutko czosnek a następnie naciskamy na niego bokiem największego noża który znajdziemy w kuchni. Wymieszać majonez z sosem czosnkowym (1;1), dodać zielona pietruszka, szczypta oregano, zioła prowansalskie. Na koniec dwie kropelki oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy sos na kilka minut do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy