Naleśniki z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wymieszać żółtko, mleko, wodę gazowaną, oliwę oraz mąkę i otręby
2. Ubić białko z odrobiną soli i dodać do masy. Na koniec dodać odrobinę soli, chili, zioła . odstawić na 30 min
3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić bazylią, oregano, kolendrą oraz chili.
4. Cebulę pokroić, czosnek posiekać. na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Po paru min. dodać pomidory z puszki oraz kurczaka. Dusić ok. 10min, dodać marchewkę startą na grubszych oczkach. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Przyprawić chili , kolendrą oraz oregano i bazylią
5. naleśniki smażyć bez tłuszczu. Układać farsz
sos czosnkowy:
Przy użyciu wycis wystarczy pokroić drobniutko czosnek a następnie naciskamy na niego bokiem największego noża który znajdziemy w kuchni. Wymieszać majonez z sosem czosnkowym (1;1), dodać zielona pietruszka, szczypta oregano, zioła prowansalskie. Na koniec dwie kropelki oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy sos na kilka minut do lodówki.
Komentarze