Makaron z dyniowym piure

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -300 g dyni
    -250 g makaronu penne
    -1 brokuł
    -150 g szynki wędzonej
    -2 łyżki śmietany 18%
    -4 łyżki parmezanu
    -masło
    -oliwa z oliwek
    -sól
    -pieprz
    -gałka muszkatołowa

Makaron z dyniowym piure - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie tylko kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wędzoną szynkę (możemy zamiast niej użyć boczek) kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Gotową dynię miksujemy ze śmietaną, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy przyprawy do smaku. Mieszamy z makaronem, brokułami i szynką. Wykładamy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypujemy parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 20 min w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy