Czekoladowe naleśniki z kremem jaglanym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne naleśniki, w sam raz na letni deser.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki czekoladowe:
    jajka 3 szt,
    mąka 2 szk,
    mleko 1 szk,
    woda zimna 1 szk,
    kakao 1 łyżka,
    cukier 3 łyżki,
    olej 2 łyżki,
    Krem jaglany:
    kasza jaglana 0,5 szk,
    mleko 0,5 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    cukier puder 3 łyżki,
    truskawki 15 dag,

Czekoladowe naleśniki z kremem jaglanym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Jajka wbić do miski, dodać mąkę, mleko, wodę, cukier, kakao i olej. Całość zmiksować i usmażyć naleśniki.
    Krem jaglany: Kaszę jaglana opłukać w zimnej wodzie, następnie przelać gorącą wodą i zagotować do miękkości. Do kaszy jaglanej wlać mleko i rozdrobnić blenderem na gładki krem. Następnie dodać cukier waniliowy i cukier puder i całość wymieszać.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki.
    Na każdym naleśniku rozsmarować krem jaglany i ułożyć truskawki. Naleśniki złożyć w trójkąty.

Komentarze

Podobne przepisy