Amerykański chrupiący kurczak

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pałki z kurczaka: 600 gramów
    - maślanka: 500 mililitrów
    - ocet jabłkowy: 4 łyżki
    - musztarda: 4 łyżki
    - papryka w proszku: 1 łyżka
    - czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - dmuchany ryż: 100 gramów

Amerykański chrupiący kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z maślanki, musztardy, octu, papryki, pieprzu i soli robimy marynatę. Marynatą zalewamy umyte kawałki kurczaka, odstawiamy do lodówki na 6 godzin.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Dmuchany ryż rozdrabniamy w blenderze. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i czekamy aż odciekną, następnie obtaczamy w panierce z rozdrobnionego ryżu. Pieczemy na kratce przez 40 - 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy