Zapiekanka makaronowa Pasticcio

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

świetna zapiekanka, bardzo smaczna

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - wołowina mielona: 600 gramów
    - pomidory krojone z puszki: 400 gramów
    - wino białe wytrawne: 125 mililitrów
    - pietruszka posiekana: 2 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - makaron świderki: 300 gramów
    - jogurt naturalny: 300 mililitrów
    - jajka: 3 sztuki
    - śmietana: 4 łyżki
    - parmezan tarty: 40 gramów
    - gałka muszkatałowa: 1 szczypta

Zapiekanka makaronowa pasticcio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w cienkie paski, paprykę drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i paprykę, smażyć 3 minuty, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • 2. Dodać mięso mielone i smażyć, a następnie dodać pomidory, sól, pieprz i wino. Dusić razem 20 minut.
  • 3. Makaron ugotować al dente, odsączyć i wymieszać ze śmietaną. Jogurt wymieszać z jajkami i startym serem oraz gałką.
  • 4. Połowę makaronu wyłożyć do formy żaroodpornej, na to dać połowę sosu, znów makaron i resztę sosu. Na wierzch wlać masę z jajkami. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.Podawać z sałatą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy