Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka, cukier i dokładnie miksujemy. Delikatnie dołączamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 27 cm). Piec w 180*C ok. 35 min.
Jasny biszkopt przekrawamy na pół, wycinamy w nich nożem przy pomocy tekturki serca,skrapiamy obojętnie jakim alkoholem (ja skropiłam wódką).
2.Na pierwszy połowę na spód kładziemy dżem morelowy, potem krem kawowy i przykrywamy drugą połówką biszkoptu.
Wykonanie kremu:
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozrabiamy kilkoma łyżkami mleka. Masę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Kawę rozpuszczamy w 0,5 filiżanki wody, zostawiamy do wystygnięcia Masło ucieramy na puch, dodajemy zimną masę budyniową, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy kawę, a na końcu likier jajeczny.
Porady
Trochę kremu zostawić oczywiście bez kawy i dodać różowy barwnik. Udekorować według uznania.
Komentarze