Torcik walentynkowy

0 (0 ocen)

Na walentynki idealny

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jajek
    2 szklanki mąki tortowej (pszenna dopuszczalna)
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem kawowy:
    3 żółtka,
    0,5 szklanki cukru,
    1 budyń śmietankowy,
    1,5 szklanki mleka,
    1 łyżka mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1,5 (300g) kostki masła
    1 kieliszek likieru jajecznego,
    3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
    Dżem morelowy

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka, cukier i dokładnie miksujemy. Delikatnie dołączamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 27 cm). Piec w 180*C ok. 35 min.

    Jasny biszkopt przekrawamy na pół, wycinamy w nich nożem przy pomocy tekturki serca,skrapiamy obojętnie jakim alkoholem (ja skropiłam wódką).
  • 2. Na pierwszy połowę na spód kładziemy dżem morelowy, potem krem kawowy i przykrywamy drugą połówką biszkoptu.

    Wykonanie kremu:
    Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozrabiamy kilkoma łyżkami mleka. Masę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Kawę rozpuszczamy w 0,5 filiżanki wody, zostawiamy do wystygnięcia Masło ucieramy na puch, dodajemy zimną masę budyniową, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy kawę, a na końcu likier jajeczny.

Porady

Trochę kremu zostawić oczywiście bez kawy i dodać różowy barwnik. Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy