Studencka śledziatka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna śledziowa sałatka, idealna na wigilijną kolację lub po prostu jako przystawka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe matiasy: 3 sztuki
    - Mały ogórek: 1 sztuka
    - groszek: 1 puszka
    - Żółty ser: 20 dekagramów
    - siekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - siekany koperek: 1 łyżka
    - śmietana 18%: 0.25 szklanki
    - majonez: 0.25 szklanki
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Studencka śledziatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalać wodą, moczyć ok. 3 godz. Następnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę. Ogórka obrać, wraz z serem pokroić w kostkę. Połączyć ze śledziem, dodać odsączony groszek. Połączyć z majonezem i śmietaną, wymieszać z zieleniną. Doprawić do smaku. Udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy