Słoneczka

0 (0 ocen)

akurat na przywitanie wiosny

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki
    100g drożdży
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    2 szklanki letniej wody
    8 łyżek oleju
    Na wierzch:
    200 g kabanosów drobiowych lub innej cienkiej wędliny
    2 cebule
    100 g sera żółtego
    natka pietruszki
    papryka słodka

Słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże rozrabiamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
    Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto znów chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, wycinamy duże kółka i na brzegach odcinamy kawałki ciasta kieliszkiem tworząc kształt słoneczka.
  • 2.
    Słoneczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdy placek kładziemy po kilka plasterków wędliny, trochę cebuli pokrojonej w piórka, posypujemy startym serem, natką i papryką.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy