Słodkie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier i proszek przesiać przez sito.
2.Dodać żółtka, białko, śmietanę i oliwę.
3.Dokładnie zagnieść ciasto rękami aż będzie gładkie.
4.Włożyć na godzinę do lodówki.
5.Po wyjęciu rozwałkować ciasto bardzo cieniutko.
6.Trzema szklankami o różnej średnicy powycinać w nim kółka. Każde kółko naciąć w kilku miejscach , na głębokość 1,5-2cm ale tak aby nie przeciąć go do końca.
7.Tak samo zrobić z najmniejszym krążkiem. Układać je tak, aby nacięcia się na siebie nie nakładały. Wgnieść środek palcem, aby się dobrze skleiły.
8.W garnku rozgrzać olej.
9.Położyć największe koło na stolnicy, posmarować środek białkiem jajka i położyć na nim drugi, średniej wielkości krążek . Mocno docisnąć palcem.
10.Wyjmować na papierowy ręcznik.
11.Smażyć na lekko złoty kolor, wrzucając najmniejszym płatkiem do spodu. Potem przekręcić na drugą stronę aby się zarumieniła.
Komentarze