Słodkie różyczki

0 (0 ocen)

W sam raz na tłusty czwartek

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
    5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
    5 żółtek
    1 białko
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki oliwy
    Dżem malinowy
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania

Słodkie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i proszek przesiać przez sito.
  • 2. Dodać żółtka, białko, śmietanę i oliwę.
  • 3. Dokładnie zagnieść ciasto rękami aż będzie gładkie.
  • 4. Włożyć na godzinę do lodówki.
  • 5. Po wyjęciu rozwałkować ciasto bardzo cieniutko.
  • 6. Trzema szklankami o różnej średnicy powycinać w nim kółka. Każde kółko naciąć w kilku miejscach , na głębokość 1,5-2cm ale tak aby nie przeciąć go do końca.
  • 7. Tak samo zrobić z najmniejszym krążkiem. Układać je tak, aby nacięcia się na siebie nie nakładały. Wgnieść środek palcem, aby się dobrze skleiły.
  • 8. W garnku rozgrzać olej.
  • 9. Położyć największe koło na stolnicy, posmarować środek białkiem jajka i położyć na nim drugi, średniej wielkości krążek . Mocno docisnąć palcem.
  • 10. Wyjmować na papierowy ręcznik.
  • 11. Smażyć na lekko złoty kolor, wrzucając najmniejszym płatkiem do spodu. Potem przekręcić na drugą stronę aby się zarumieniła.
  • 12. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
  • 13. W środek włożyć łyżeczką odrobinę dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy