Lubię wymyślać zabawne propozycje podania zwykłych potraw, tak aby zachęciły małych niejadków do jedzenia. Na dodatek propozycja jest ekspresowa i łatwa do wykonania
15 min
Składniki:
1/2 kiełbasy podwawelskiej przeciętej wzdłuż
pasek sera żółtego 1cmx 2cmx 5cm
4 paski ogórka wycięte obieraczką do jarzyn
1 łyżeczka ketchupu
sałata
pomidor
szczypior, ziele angielskie i listki bazylii do dekoracji
1 łyżeczka oleju
1 patyczek do szaszłyka
Ślimak-posiłek dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółty ser wkładamy op woreczka foliowego i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 10 min.
2.Z kiełbasy wycinamy pasek, tak aby utworzyć rogi. Smażymy ją na oleju zawijając brzeg z rogami do góry.
3.Ser żółty wyciągamy z wody i rozwałkowujemy przez woreczek na pasek szerokości kiełbasy. Ser smarujemy ketchupem, kładziemy na to dwa cienkie paski ogórka (można je zrobić obieraczką do jarzyn). Zwijamy w rulon. Tak otrzymaną muszelkę ślimaka owijamy z wierzchu pozostałymi paskami ogórka.
4.Składamy ślimaka. Bużkę robimy z przyklejonego na ketchup szczypiorku, oczy z ziarenek ziela angielskiego. Spinamy kiełbaskę patyczkiem do szaszłyków i mocujemy muszelkę. Podajemy na liściach sałaty z plasterkami pomidora. Dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze