Ślimak-posiłek dla niejadka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lubię wymyślać zabawne propozycje podania zwykłych potraw, tak aby zachęciły małych niejadków do jedzenia. Na dodatek propozycja jest ekspresowa i łatwa do wykonania

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 kiełbasy podwawelskiej przeciętej wzdłuż
    pasek sera żółtego 1cmx 2cmx 5cm
    4 paski ogórka wycięte obieraczką do jarzyn
    1 łyżeczka ketchupu
    sałata
    pomidor
    szczypior, ziele angielskie i listki bazylii do dekoracji
    1 łyżeczka oleju
    1 patyczek do szaszłyka

Ślimak-posiłek dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółty ser wkładamy op woreczka foliowego i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 10 min.
  • 2. Z kiełbasy wycinamy pasek, tak aby utworzyć rogi. Smażymy ją na oleju zawijając brzeg z rogami do góry.
  • 3. Ser żółty wyciągamy z wody i rozwałkowujemy przez woreczek na pasek szerokości kiełbasy. Ser smarujemy ketchupem, kładziemy na to dwa cienkie paski ogórka (można je zrobić obieraczką do jarzyn). Zwijamy w rulon. Tak otrzymaną muszelkę ślimaka owijamy z wierzchu pozostałymi paskami ogórka.
  • 4. Składamy ślimaka. Bużkę robimy z przyklejonego na ketchup szczypiorku, oczy z ziarenek ziela angielskiego. Spinamy kiełbaskę patyczkiem do szaszłyków i mocujemy muszelkę. Podajemy na liściach sałaty z plasterkami pomidora. Dekorujemy listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy