20 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
10 dag żółtego sera
3 jaja ugotowane na twardo
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki gęstego majonezu np. Winiary
kilka plasterków ogórka
pieprz i sól do smaku
Sałatka z szynką, serem i jajkami w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę lub kiełbasę szynkową kroimy w cienkie paski około 2 cm długości, podobnie kroimy żółty ser. Ugotowane jajka kroimy na krążki, wzdłuż na 4 części, a później w poprzek. Rzodkiewki kroimy w krążki, a umyty szczypiorek kroimy bardzo drobno. Zostawiamy 2-3 krążki jajek, część pokrojonego szczypiorku, 2-3 rzodkiewki razem ze środkowymi listkami, a resztę pokrojonych produktów mieszamy z częścią majonezu, przyprawiamy do smaku, następnie układamy do salaterki na liściach sałaty. Na wierzchu rozkładamy resztę majonezu, brzegi obsypujemy wianuszkiem szczypiorku, w środku układamy połówki rzodkiewiek ze środkowymi listkami, a następnie otaczamy je krążkami jajek wokoło. Cienkie plasterki ogórka razem ze skórką nacinamy, zwijamy na zakładkę, aby powstały kielichy, wciskamy dookoła jajek. Do nabierania sałatki podajemy dużą łyżkę.
Porady
Oczywiście można skorzystać z tego przepisu a produkty poukładać według własnych upodoban i pomysłów. :)
Komentarze