Sałatka z buraczków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak lata zamknięty w małym słoiczku.

  • 60 min

Składniki:

  • Kg buraczków
    kg świeżej kapusty
    5 dużych cebul
    5 dużych papryk (kolor dowolny)
    ocet 10%
    Zalewa:
    1,5 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    szczypta nasion kminku

Sałatka z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki myjemy, gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, paprykę w dosyć grubą kostkę. Warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy około pół szklanki octu 10%.
    Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy i wlewamy do warzyw. Mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.
    Sałatkę wkładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy