Przekąski te przygotowuję razem z dziećmi. Pobudza to ich wyobrażnię i przez to tak nie lubiane warzywa stają się smaczna i zdrowa przekaska która jedza ze smakiem, a przy tym dobrze sie bawia :)
2 godz.
Składniki:
ŁÓDECZKI Z JAJEK I OGÓRKA
- jajka na twardo
- ogorek zielony
- twarozek
- 1 łyżka serka homogenizowanego
- 3 kromki chleba
- 1 łyzka posiekanego szczypiorku
- 3 plastry zółtego sera
- czerwona papryka
- kilka lisci salaty
- sól i pieprz
PARÓWKOWE PIESKI
- parówki
- drewniane wykałaczki
- kilka ziaren pieprzu
- kawałeczek papryki czerwonej
Przekąski dla najmłodszych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ŁÓDECZKI:
1) ogórka przekroić wzdłuż, pokroić na 4 cm kawałki, wydrążyć miąższ i nałożyć łyżeczkę twarożku zmieszanego ze szczypiorkiem.
2) Połówki białek napełnić żółtkami wymieszanymi z serkiem homogenizowanym, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
3) do jajek przymocować żagiel z sera i flagę z papryki, a do ogórków żagiel z chleba. Gotowe ustawić na liściach sałaty
PIESKI:
1) odciąć dwa końce z parówki, przeciąć na pół i za pomocą wykałaczki przymocować do pozostalej części parówki tworząc łapki psa.
z kolejnej parowki także odciąć końcówki i jedna z nich przekroic na ćwiartki. z prostego kawałka odciąc kawałek i przyczepic jako szyjka, a końcówke ktora zostala przyczepic jako główke. z dwóch cwiartek zrobic uszy. z ziaren pieprzu zrobic oczy i nosek.
Komentarze