Polędwiczka w kożuszku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne proste i szybkie danie z polędwiczki wołowej.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka ja użyłam z sarny, ale może być wołowa
    płat domowego makaronu, lub gotowe płaty lasagne
    2-3 łyżki musztardy francuskiej
    1 mały por
    1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    sól i pieprz ziołowy
    10 dag żółty starty ser
    2 łyżki masła

Polędwiczka w kożuszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatem z surowego ciasta makaronowego wykładamy natłuszczoną keksówkę. Jeśli używamy gotowych płatów lasagne najpierw je gotujemy. Polędwiczkę nacieramy musztardą i wkładamy do formy. Pora kroimy na cienkie plasterki i układamy na mięsie. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub obieraczką obieramy na cienkie paseczki, układamy z niej kolejną warstwę. Podobnie robimy z pietruszką. Wierzch solimy i pieprzymy. Kładziemy kilka wiórków masła i posypujemy obficie serem żółtym. Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni C. Podajemy na gorąco, chociaż ja lubię również na zimno.

Porady

Jeśli mamy czas, polędwiczkę możemy marynować w musztardzie 2-3 godziny, żeby skruszała i po upieczeniu była soczysta.

Komentarze

Podobne przepisy