Pyszne proste i szybkie danie z polędwiczki wołowej.
60 min
Składniki:
1 polędwiczka ja użyłam z sarny, ale może być wołowa
płat domowego makaronu, lub gotowe płaty lasagne
2-3 łyżki musztardy francuskiej
1 mały por
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
sól i pieprz ziołowy
10 dag żółty starty ser
2 łyżki masła
Polędwiczka w kożuszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatem z surowego ciasta makaronowego wykładamy natłuszczoną keksówkę. Jeśli używamy gotowych płatów lasagne najpierw je gotujemy. Polędwiczkę nacieramy musztardą i wkładamy do formy. Pora kroimy na cienkie plasterki i układamy na mięsie. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub obieraczką obieramy na cienkie paseczki, układamy z niej kolejną warstwę. Podobnie robimy z pietruszką. Wierzch solimy i pieprzymy. Kładziemy kilka wiórków masła i posypujemy obficie serem żółtym. Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni C. Podajemy na gorąco, chociaż ja lubię również na zimno.
Porady
Jeśli mamy czas, polędwiczkę możemy marynować w musztardzie 2-3 godziny, żeby skruszała i po upieczeniu była soczysta.
Komentarze