Oraz kiełbasą, mozzarellą i pomidorami :). Pyszne "maleństwa", doskonałe towarzystwo do zimnego piwa Książęcego Ryżowego ;). Dodatek porzeczki fajnie współgra z delikatnym serem i cukinią, podkręcając smak. Polecam to nietypowe połączenie :).
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki (użyłam "pizzowej")
1 łyżka soli,
50 g świeżych drożdży,
500 ml ciepłej wody (ok. 40 stopni).
2 łyżeczki cukru,
8 łyżek oliwy
Sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego,
posiekany ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy,
pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Nadzienie:
400 g kiełbasy niewędzonej,
375 g mozzarelli,
3 małe czerwone pomidory
3 małe żółte pomidory
niewielka cukinia
garść czarnych porzeczek
Pizzerinki z cukinią i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: w ciepłej wodzie (ok. 40 stopni) mieszam rozkruszone drożdże, cukier oraz odrobinę mąki. Odstawiam na ok. 10 minut aby zaczyn "ruszył".
Do misy wsypuję 2/3 mąki, dodaję oliwę, sól oraz zaczyn. Mieszam, zagniatam ciasto dodając stopniowo mąkę. Zagniatam aż ciasto jest gładkie i elastyczne i "odchodzi" od ręki. Wkładam do misy, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia*.
Sos: składniki sosu mieszamy.
Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy prostokąt smarujemy sosem, następnie wykładamy dodatki: pokrojoną w cienkie plastry cukinię, mozzarellę, pokrojoną cienko kiełbasę oraz cienko pokrojone pomidory, dodajemy kilka porzeczek. Ciasto zwijamy w roladę, następnie kroimy w plastry.Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, plastry pizzy kładziemy na blaszkach. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Pizzerinki pieczemy ok. 8-10 minut.
Komentarze