Pizzerinki z cukinią i porzeczkami

0 (0 ocen)

Oraz kiełbasą, mozzarellą i pomidorami :). Pyszne "maleństwa", doskonałe towarzystwo do zimnego piwa Książęcego Ryżowego ;). Dodatek porzeczki fajnie współgra z delikatnym serem i cukinią, podkręcając smak. Polecam to nietypowe połączenie :).

Składniki:

  • Ciasto:

    1 kg mąki (użyłam "pizzowej")
    1 łyżka soli,
    50 g świeżych drożdży,
    500 ml ciepłej wody (ok. 40 stopni).
    2 łyżeczki cukru,
    8 łyżek oliwy

    Sos pomidorowy:

    250 ml przecieru pomidorowego,
    posiekany ząbek czosnku,
    1 łyżka oliwy,
    pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

    Nadzienie:

    400 g kiełbasy niewędzonej,
    375 g mozzarelli,
    3 małe czerwone pomidory
    3 małe żółte pomidory
    niewielka cukinia
    garść czarnych porzeczek

Pizzerinki z cukinią i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: w ciepłej wodzie (ok. 40 stopni) mieszam rozkruszone drożdże, cukier oraz odrobinę mąki. Odstawiam na ok. 10 minut aby zaczyn "ruszył".

    Do misy wsypuję 2/3 mąki, dodaję oliwę, sól oraz zaczyn. Mieszam, zagniatam ciasto dodając stopniowo mąkę. Zagniatam aż ciasto jest gładkie i elastyczne i "odchodzi" od ręki. Wkładam do misy, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia*.

    Sos: składniki sosu mieszamy.

    Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy prostokąt smarujemy sosem, następnie wykładamy dodatki: pokrojoną w cienkie plastry cukinię, mozzarellę, pokrojoną cienko kiełbasę oraz cienko pokrojone pomidory, dodajemy kilka porzeczek. Ciasto zwijamy w roladę, następnie kroimy w plastry.Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem.

    Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, plastry pizzy kładziemy na blaszkach. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Pizzerinki pieczemy ok. 8-10 minut.

    Podajemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy