PIEROŻKI KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Są super na ciepłe letnie dni i orzeżwiające.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 szklanka wody ciepłej
    1 łyżka oleju
    2 łyżki kakao
    nadzienie:
    0,5 kg truskawek
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    kilka listków mięty
    dodatki:
    śmietana 12%
    1 cukier waniliowy
    killka truskawek do dekoracji
    parę listków mięty do dekoracji

Pierożki kakaowe z truskawkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki kakaowe z truskawkami i  mięta 1. Z maki,kakao,ciepłej wody i oleju zagniatam elastyczne ciasto.Odstawiam na pół godziny.
    Truskawki płuczę,szypułkuję kroję na kawałki posypuję cukrem oraz dodaję
    drobno pokrojone listki mięty.
    Obsypuję mąką wtedy owoce nie puszczą soku.
  • 2. Ciasto cienko wałkuję i wycinam krążki szklanką.Na wycięte krążki nakładam farsz z truskawek i dokładnie zlepiam brzegi.
  • 3. Wrzucam partiami pierożki do osolonego wrzątku i gotuje 4 min od monentu gdy wypłyną na wierzch.
    Wyjmuje łyżką cedzakową układam na talerzach i polewam śmietaną wymieszaną z cukrem wniliowym.
    Dekoruję truskawkami i listkami mięty.

Komentarze

Podobne przepisy