Paróweczki " Tusi Bananusi"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z sałatką i sosem tatarskim.Ulubione śniadanko moich dzieci

  • 40 min

Składniki:


  • Sos tatarski:
    -------------------
    3-4 ogórki konserwowe
    1 średnia cebula
    mały słoiczek pieczarek marynowanych
    mały słoik majonezu (WINIARY)
    sól,pieprz do smaku
    Sałatka:
    ------------
    sałata lodowa lub maślana
    1 średni pomidor
    1 średnia cebula
    1 pęczek zielonej cebulki
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    sól,pieprz do smaku
    sok z 1/2 cytryny
    Naleśniki:
    -------------
    ok.1 szklanki mleka
    ok.1 szklanki mąki
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    1 jajko
    szczypta soli
    50ml.oleju roślinnego
    olej do smażenia
    10 cienkich parówek dobrej jakości
    mąka pszenna do panierki

Paróweczki " tusi bananusi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijamy w ruloniki 1. Składniki sosu tatarskiego drobniutko siekamy dodajemy majonez, doprawiamy do smaku i mieszamy w misce.Składniki ciasta naleśnikowego energicznie mieszamy trzepaczką na gładką masę o konsystencji śmietany 18 %. Smażymy cienkie naleśniki.Usmażone układamy na blat stołu .Na każdy kładziemy liść sałaty oraz parówkę,Zwijamy w rulonik.Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie ze wszystkich stron na rumiano.Liście sałaty rwiemy na małe kawałki,skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą .Cebulę siekamy w drobną kosteczkę,pomidorki w cienkie ząbki.Układamy sałatkę na talerz Na niej kładziemy naleśniki ,polewamy sosem tatarskim,posypujemy posiekaną zieloną cebulką.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy