Owsianki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspomnienie mojego dzieciństwa, gdy mama robiła słodkości, których nie było w sklepach. Teraz słodycze są, ale do owsianek ciągle wracam z przyjemnością. Szybkie w wykonaniu. Można długo przechowywać. I zdrowsze od zwykłych ciastek.

  • 30 min

Składniki:

  • Margaryna KASIA, 1
    cukier, 3 szkl
    mleko, 12 łyżek
    kakao, 6 łyżek
    Aromat do ciast (ja lubię migdałowy)
    rodzynki, 2 garście
    płatki owsiane błyskawiczne, 6 szklanek

Owsianki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak najdokładniej rozpuścić margarynę z cukrem. Dodać kakao, rodzynki i olejek (wg upodobań cytrynowy albo migdałowy – oba pasują). Do gładkiej masy dodać płatki owsiane i gotować kilka minut dokładnie mieszając (za krótko gotowane będą zbyt twarde).
  • 2. Natychmiast formować owsianki – ja „używam” do tego łyżki stołowej i dodatkowo ugniatam je dłonią z rękawicą gumową – i kłaść ciasteczka na talerzu (potrzeba ok. 5 dużych talerzy) do zastygnięcia. To jedyny „trudniejszy” i mało przyjemny moment robienia owsianek, gdyż trzeba robić to szybko, a masa parzy w dłonie (dlatego nie polecam robienia ich dzieciom). Zostawić do zastygnięcia ok. 3-4 godziny

Porady

Z podanych proporcji wychodzi ok. 74 sztuki. Płatki owsiane radzę dać błyskawiczne (górskie będą za twarde) i większe. Płatki bardzo drobne powodują kruszenie się gotowych owsianek.

Komentarze

Podobne przepisy