Orecchiette z brukselką i kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron+brukselka+kurki=Mega pyszność

  • 30 min

Składniki:

  • 120 g brukselki
    7 łyżek oliwy z oliwy
    250 g kurek
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki listków oregano
    60 g masła
    sok z cytryny
    120 ml bulionu warzywnego
    450 g makaronu orecchiette
    60 g startego parmezanu
    sól, pieprz

Orecchiette z brukselką i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami brukselki. Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy