120 g brukselki
7 łyżek oliwy z oliwy
250 g kurek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki listków oregano
60 g masła
sok z cytryny
120 ml bulionu warzywnego
450 g makaronu orecchiette
60 g startego parmezanu
sól, pieprz
Orecchiette z brukselką i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami brukselki. Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.
Komentarze