1.180 ml mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy.
Do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy drożdże z mlekiem, pozostałą część mleka podgrzaną z wodą. Zagniatamy. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i znowu wyrabiamy ciasto.
Tak przygotowane zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
2.Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na dwie części.
Jedną część wałkujemy i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść ich mniej więcej 58-60.
To samo robimy z drugą częścią
3.Margarynę do polania rozpuszczamy z cukrem i podgrzewamy około jedną minutę.
4.Margarynę do obtaczania roztapiamy w rondelku i przelewamy do filiżanki.
Cukier wsypujemy do miski i łączymy z pozostałymi przyprawami.
5.Dowolną blachę smarujemy masłem i na dno wylewamy margarynę z cukrem.
Kulki wkładamy do tłuszczu, który mamy w filiżance i obtaczamy w cukrze z przyprawami.
Tak przygotowane wrzucamy na blachę. Na koniec jeszcze polewamy tą margaryną, którą przygotowaliśmy do polania. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Mi wyszło dwie duże tortownicę.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni do 45 minut.
Po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wyjmujemy na talerz jeszcze ciepłe.
Smacznego
Komentarze