Monkey bread

0 (0 ocen)

A oto moja wersja znanego "małpiego chlebka".

Składniki:

  • Składniki:
    -800g mąki,
    -150g mąki ziemniaczanej,
    -8 łyżek cukru,
    -50g drożdży,
    -60g margaryny,
    -380ml mleka,
    -160ml wody,
    -pół łyżeczki soli.

    Do polania:
    -pół kostki margaryny,
    -3 łyżki cukru,

    Do obtoczenia:
    -pół kostki margaryny,
    -250g cukru trzcinowego,
    -3 łyżeczki cynamonu,
    -łyżeczka gałki muszkatołowej,
    -łyżeczka przyprawy do piernika,
    -łyżeczka cukru wanilinowego.

Monkey bread - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 180 ml mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy.
    Do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy drożdże z mlekiem, pozostałą część mleka podgrzaną z wodą. Zagniatamy. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i znowu wyrabiamy ciasto.
    Tak przygotowane zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  • 2. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na dwie części.
    Jedną część wałkujemy i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść ich mniej więcej 58-60.
    To samo robimy z drugą częścią
  • 3. Margarynę do polania rozpuszczamy z cukrem i podgrzewamy około jedną minutę.
  • 4. Margarynę do obtaczania roztapiamy w rondelku i przelewamy do filiżanki.
    Cukier wsypujemy do miski i łączymy z pozostałymi przyprawami.
  • 5. Dowolną blachę smarujemy masłem i na dno wylewamy margarynę z cukrem.
    Kulki wkładamy do tłuszczu, który mamy w filiżance i obtaczamy w cukrze z przyprawami.
    Tak przygotowane wrzucamy na blachę. Na koniec jeszcze polewamy tą margaryną, którą przygotowaliśmy do polania. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    Mi wyszło dwie duże tortownicę.
    Pieczemy w temperaturze 175 stopni do 45 minut.
    Po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wyjmujemy na talerz jeszcze ciepłe.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy