Krem kasztanowo-karmelowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Korzystając z pełni sezonu kasztanowego polecam przygotować domowy krem kasztanowo-karmelowy. Świetnie nadaje się do przekładania tortów i ciast, smarowania pieczywa czy wyjadania łyżeczką.

Składniki:

  • 300g kasztanów jadalnych
    100g cukru
    200 ml śmietanki 30%
    ¼ łyżeczki soli

Krem kasztanowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem kasztanowo-karmelowy 1. Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki. Kasztany można również ugotować przez około 20-25 minut w bardzo małej ilości wody (tylko tyle aby je przykryła). Przed gotowaniem kasztany nacinamy.
  • Krem kasztanowo-karmelowy 2. Obrane kasztany blendujemy. Jeśli chcemy by krem był gładki i jedwabisty trzeba zmiksować je bardzo dokładnie, jeśli lubicie chrupiące, kawałki kasztanów nie musicie bardzo przykładać się do rozdrabniania.
  • Krem kasztanowo-karmelowy 3. W małym garnku z grubym dnem karmelizujemy cukier. Jasny karmel nie zdominuje smaku kasztanów, jeśli przetrzymamy go niemal do zbrązowienia karmel będzie bardzo wyrazisty i lekko gorzkawy. Gdy osiągniemy pożądany przez nas stopień karmelizacji cukru dolewamy śmietankę i intensywnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy około ¼ łyżeczki soli i dodajemy zmiksowane wcześniej kasztany. Aby ułatwić ich rozprowadzenie w płynie możemy pomóc sobie blenderem. Gorący krem przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Przechowywać w lodówce.

Porady

Uwaga: Jeśli wolicie mniej słodkie kremy możecie ograniczyć cukier o połowę i dodać więcej kasztanów (około 450g).

Komentarze

Podobne przepisy