KRĄŻKI CEBULOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krążki cebulowe to pyszna i lekka przekąska do piwa. Wystarczy przygotować plastry cebuli, które podzielimy na krążki, do tego ciasto, w którym będziemy maczać krążki – smażymy je na patelni i odsączamy. Przekąska smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża cebula w plasterki
    1 1/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki bułki tartej
    olej rzepakowy do smażenia

Krążki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porozdzielać plastry cebuli na krążki i obtoczyć w mące z proszkiem do pieczenia i solą. Kiedy tę czynność wykonamy, dodać do pozostałej mąki jajko, wlać mleko i wymieszać na ciasto.
  • 2. Wszystkie krążki zanurzyć po kolei w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce (np. na ruszcie z piekarnika), aż nadmiar ciasta obcieknie.
  • 3. Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej każdy krążek cebuli. Za każdym razem należy strzepać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
  • 4. Krążki smażyć w głębokim oleju rzepakowym po kolei kilka pierścieni na raz przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru.
  • image-1hw67t6 5. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły. Podawać z sosem czosnkowym, z którym smakują najlepiej.

Porady

SOS CZOSNKOWY: 1 duży pojemnik jogurtu 2-3 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (można dodać także czosnek w przyprawie) - dla lepszego smaku dodaję do sosu szczyptę suszonej bazylii.

Komentarze

Podobne przepisy