Nazwa austriackiego deseru cesarzowej Sissi pochodzi od słów "Kaiser" czyli cesarz i "Schmarren" czyli resztki.Zapewniam jednak,że ten wyjatkowy w smaku omlet,a właściwie puszysty naleśnik uzależnia.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka (świeże,schłodzone): 5 sztuk
- mąka pszenna (tortowa): 4 łyżki
- masło: 4 łyżki
- rodzynki: 2 łyżki
- cynamon: 1 szczypta
- cukier puder (lub cukier kryształ): 1 łyżka
- sok z malin (lub powidła śliwkowe): 3 łyżki
Kaiserschmarren-słodki omlet sissi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namoczyć w przegotowanej wodzie.Mąkę przesiać przez sito.Białka oddzielić od żółtek.Żółtka energicznie wymieszać widelcem.Białka ubić na sztywną pianę,dodać żółtka.Całość masy delikatnie mieszać wsypując do niej mąkę i rodzynki.
2.Na teflonowej patelni (na małym ogniu) rozgrzać masło.Wlać masę i smażyć na średnim ogniu.Gdy spód zrumieni się,omlet pokroić na cztery części i odwrócić.Wierzch posypać cynamonem,na chwilę przykryć patelnię i odstawić.Cynamon bedzie roztaczać wspaniały zapach.Po minucie zdjąć pokrywkę,omlet rwać na mniejsze części.Podawać na ciepłym talerzu,posypany cukrem pudrem,polany sokiem malinowym lub z dodatkiem powideł śliwkowych.
3.Deser godny podniebienia cesarzowej Sissi.Jego cynamonowa nuta i wspaniała słodycz stawia omlet na piedestale zimowych podwieczorków.Oprószony cukrem pudrem,jak białym śniegiem wygląda pieknie.
Ciekawostka:istnieje opinia,że piękna i szczupła Sissi uwielbiała słodkości do kawy. Zachowały się rachunki z przeróżnych cukierni, gdzie cesarzowa zamawiała przede wszystkim słodycze.
Komentarze