Groszek ptysiowy

0 (0 ocen)

Wspaniały dodatek do zup( kremów) zamiast tradycyjnych grzanek ,a także na przekąskę

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    1,1/2 łyżki kopiastej mąki
    1 jajo
    1/3 szkl.wody
    sól
    tłuszcz do formy

Groszek ptysiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Zagotować wodę z sola,dodać masło,rozmieszać ,zdjąć z pieca.Do wody z masłem dodać mąkę,dokładnie rozmieszać,aby nie było grudek,postawić na piecu i podgrzewając mieszać,aż ciasto stanie się gładkie i lśniące(nie będzie lepić się do garnka),ostudzić.Do przestudzonej masy wbić jajko i dokładnie wymieszać.Wyciskać ciasto szprycą male kulki(wielkości grochu lub mniejszego orzecha laskowego) na wysmarowaną tłuszczem formę i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku(180 st.C) ok.10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy