GROSZEK PTYSIOWY

0 (0 ocen)

  • 30 min

Trochę pracochłonny , ale o niebo lepszy niż ten ze sklepu.

  • 30 min

Składniki:

  • Pół szklanki wody
    3dag masła
    6 dag mąki
    2 jajka
    Szczypta soli
    Szczypta gałki muszkatołowej

Groszek ptysiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Groszek przed upieczeniem 1. Zagotować wodę z masłem, solą i gałką. Zestawić z ognia wsypać mąkę i energicznie mieszać aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od garnka. Wbić jajko zamieszać do połączenia składników. Wystudzić i do zimnego wbić kolejne jajo, dokładnie wymieszać – ja mieszałam mikserem. Na blachę wyścielona papierem wyciskać szprycą bardzo małe kupki. Piec w 180 stopniach lub w termoobiegu w 170 przez ok. 15-20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy