Ciepła kanapeczka

0 (0 ocen)

na przekąskę lub kolacje

Składniki:

  • Sos :
    1 ugotowane jajko
    1/4 czerwonej papryki
    1,5 łyżki majonezu
    1/2 małej cebuli
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    papryka ostra do smaku
    Główne składniki :
    4 kromki chleba tostowego
    2 plastry kiełbasy szynkowej
    4 plasterki żółtego sera
    1,5 szk mieszanki sałat z rukolą
    3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    olej do smażenia

Ciepła kanapeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos :
    Ugotowane na twardo i wystudzone jajko obrać i opłukać.
    Pokroić na mniejsze cząstki.
    Z papryki usunąć gniazdo nasienne, opłukać ją i pokroić na kawałki.
    Cebulę obrać, opłukać i również pokroić według uznania.
    Wszystkie te składniki wrzucić do blendera, dodać majonez i przyprawy.
    Wszystko dokładnie zmiksować i ewentualnie jeszcze doprawić.
  • 2. Sałatę i odsączoną z zalewy fasolę zmieszać z dipem przygotowanym sosem.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kromki tostowego i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
    Usmażone kromki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Na talerzu ułożyć dwie grzanki, na nie położyć po plasterku wędliny.
    Następnie położyć ser i ułożyć po porcji sałatki.
    Na koniec przykryć pozostałymi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy