Brzoskwiniowo-dyniowy deserek dla maluchów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczne brzoskwinie w połączeniu ze słodką dynią tworzą atrakcyjny nie tylko smakowo, ale i kolorystycznie deser dla maluszków. Deser można podawać na ciepło lub schłodzony.

  • 30 min

Składniki:

  • dynia Hokkaido – 100 g
    brzoskwinie – 2 szt.
    woda – 1/4 szl.
    syrop z kwiatów bzu czarnego – 2 łyżki

Brzoskwiniowo-dyniowy deserek dla maluchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać wodę, zagotować, dodać pokrojoną w kostkę dynię. Rondelek nakryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać.
  • 2. Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki, a owoce pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującej się dyni, wlać syrop z kwiatów czarnego bzu i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Rondelek z owocami zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Porady

*deser można podawać na ciepło lub schłodzony *syrop z kwiatów czarnego bzu można pominąć jeśli owoce są wystarczająco słodkie lub zastąpić go cukrem *dla młodszych dzieci deser można zmiksować na gładki krem *wagę dyni podałam już obranej i bez nasion

Komentarze

Podobne przepisy