fot. Karolina Kosowicz, Magdalena Rajchelt / kaszamanna.com
Schab suszony w ziołach - przepis z książki Wysmakowane Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt
SKŁADNIKI NA 1 KG GOTOWEJ WĘDLINY
2 kg schabu bez kości
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki soli morskiej
½ torebki młotkowanego pieprzu z kolendrą (Kamisa)
½ torebki suszonego tymianku
½ torebki suszonego majeranku
1 cienka podkolanówka/skarpeta
Schab w całości dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy go cukrem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odlewamy płyn, ponownie myjemy schab i osuszamy ręcznikiem. Kolejnym etapem jest natarcie schabu solą i ponowne schowanie go na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odlewamy płyn, myjemy schab, suszymy w ręczniku i nacieramy ziołami. Następnie, tak jak poprzednio, chowamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu schab razem z ziołami wkładamy do skarpety/pończochy i zawieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu. Po 10 dniach schab jest gotowy do spożycia.