fot. Studio Klimeccy
Zakwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków - przepis z książki Warzywa górą Katarzyny Gubały
2 kilogramy średniej wielkości buraków
2 kromki razowego chleba na zakwasie (warto go poszukać w ekosklepie lub w zaufanej piekarni)
1 główka czosnku
15 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki soli
4 litry ostudzonej, przegotowanej wody
kamionkowy garnek do kiszenia
Buraki kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garnka naprzemiennie z obranymi i przeciętymi na pół ząbkami czosnku oraz ziela i liścia laurowego. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli kamiennej. Całość zalewamy wodą. Odstawiamy przykryte lnianą ściereczką lub kamieniem na 5-7 dni w chłodne miejsce. Po 2 dniach warto zabrać kromkę chleba i zebrać łyżką ewentualnie pojawiającą się pianę.