fot. Artur Rogalski/Moje Gotowanie
Sernik makowy - przepis z książki Słodkie klimaty
CIASTO
17,5 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 dag cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
7,5 dag masła
2 jajka
50 ml mleka
MASA MAKOWA
20 dag zmielonego maku
8 dag cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7,5 dag kaszy manny
3 jajka
2,5 dag stopionego masła
opakowanie cukru waniliowego
MASA SEROWA
50 dag ricotty
2 dag stopionego masła
2 jajka
7,5 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO: mąkę, proszek, sól, cukier puder i waniliowy mieszamy, dodajemy masło, jajka i mleko, zagniatamy ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki do połowy wysokości wylepiamy ciastem, wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
MASA MAKOWA: mak mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, ucieramy z jajkami, masłem i cukrem waniliowym.
MASA SEROWA: osączoną ricottę ucieramy z masłem, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, stopniowo dodajemy do masy, stale ucierając. Na środek ciasta wykładamy na przemian po 4 łyżki masy makowej i serowej. Pieczemy 50 min w temp. 170°C, zostawiamy na 20 min w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.