Monika i Łukasz Giza Food foto.pl, Parat Group
Sernik marcepanowy z pudrem migdałowym - przepis z książki Ale ciacho Damiana Kordasa
CIASTO
200 g maślanych ciasteczek
60 g masła
MASA SEROWA
250 g śmietanki 36%
200 g marcepanu
2 łyżki amaretto
1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
płatki migdałów
Ciasteczka i masło dokładnie rozdrobnij w malakserze do uzyskania konsystencji kruchego ciasta. Następnie wyłóż do tortownicy, której dno i boki są pokryte papierem do pieczenia. W misce połącz wszystkie składniki masy serowej. Wylej ją na przygotowany spód ciasteczkowy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C mniej więcej na 60 minut. Na dół piekarnika warto postawić naczynie z wrzącą wodą, wtedy sernik nie pęknie i nie wyschnie.
Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe z odrobiną soli. Gdy się zrumienia, wsyp je do malaksera i rozdrobnij na puder. Wierzch wystudzonego sernika posyp pudrem migdałowym.