fot. Studio Klimeccy
Bigos na suszonych pomidorach i śliwkach męża Krzysia - przepis z książki Warzywa górą Katarzyny Gubały
1,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
4 marchewki
1 papryka czerwona
400 g przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów bez skórki)
20 suszonych pomidorów (mogą być w oleju lub oliwie)
50 g suszonych śliwek
10-15 g suszonych grzybów
gałązka świeżego rozmarynu
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
kumin (1 łyżeczka w ziarnach, 2 łyżeczki zmielonego)
sól, pieprz
oliwa
Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna kuminu, następnie gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Nagrzewamy duży rondel, następnie wlewamy do niego kilka łyżek oliwy. Dodajemy posiekane cebule, marchewki, paprykę i lekko przysmażamy. Dodajemy przecier (lub pomidory z puszki) i dusimy kwadrans.
Ugotowaną kapustę odcedzamy i dodajemy do rondla. Dorzucamy pokrojone suszone śliwki, pomidory i grzyby oraz gałązkę rozmarynu. Doprawiamy mielonym kuminem, solą i pieprzem. Całość dusimy 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.