fot. Kinga i Adam Paruzel
Świąteczny keks - przepis z książki Fit słodkosci Kingi Paruzel
350 g suszonych śliwek
200 g rodzynek
125 g żurawiny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
170 g oleju kokosowego (postać stała)
100 g cukru muscovado
150 ml płynnego miodu
125 ml mleka koksowego
1 łyżeczka kawy
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
sok i skórka z 3 pomarańczy (ok 350 ml)
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
4 łyżki kakao
3 duże jajka
220 g mielonych migdałów
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Boki posmarować tłuszczem i również wyłożyć paskami papieru do pieczenia. Tak aby wystawał kołnierz ponad 10 cm nad brzeg formy.
Śliwki pokroić w paski i wraz z pozostałymi owocami umieścić w dużym garnku. Ponadto dodać do niego olej kokosowy, cukier muscovado, miód, mleko koksowe, ekstrakt z wanilii, skórkę startą oraz sok z 3 pomarańczy oraz przyprawy: kakao, cynamon, kawę i imbir. Całość podgrzać i gotować 15 minut. Odstawić na godzinę masę aby przestygła. W osobnej misce wymieszać mielone migdały, sól, proszek do pieczenia i sodę. W kolejnej misce wymieszać jajka i dodać je do wystudzonej masy bakaliowej. Całość dobrze wymieszać. Następnie dodać mieszankę z mielonymi migdałami i ponownie wymieszać tak aby powstała jednolita masa. Gotowe ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec 90 – 120 minut w piekarniku nagrzanym do 150 ºC.
UWAGA:
Keks można przygotować 2 tygodnie wcześniej ponieważ jest to ciasto które długo zachowuje wilgotność. Po upieczeniu należy je wystudzić. Zawinąć w papier do pieczenia następnie w folię aluminiową i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.