fot. Artur Rogalski/Moje Gotowanie
Miodownik z bakaliami - przepis z książki Słodkie klimaty
CIASTO
50 dag miodu
15 dag masła
12,5 dag cukru
65 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
jajko
10 dag posiekanych migdałów,
tłuszcz do formy
NADZIENIE
10 dag cukru
skórka z cytryny
15 dag rodzynek
30 dag posiekanych migdałów
20 dag dżemu z brzoskwiń
POLEWA
6 dag startej czekolady
12,5 dag cukru pudru
6 łyżek masła
CIASTO: miód, masło i cukier podgrzewamy, aż się rozpuszczą, studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy przyprawę do pierników, kakao, jajko, migdały i masę miodową. Wyrabiamy. Blachę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na dwie części, obie rozwałkowujemy na kwadraty o grubości 1/2 cm, jeden przekładamy na blachę, drugi zostawiamy.
NADZIENIE: cukier, skórkę cytrynową, rodzynki i migdały łączymy z dżemem, rozsmarowujemy na cieście na blasze. Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy przez 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
POLEWA: czekoladę roztapiamy z cukrem pudrem i masłem, smarujemy ciasto.