Fotolia
Jeśli po wyprawie do lasu zostało Wam mnóstwo wartościowych okazów, których nie dacie rady zjeść od razu ani poddać ich procesowi suszenia, zamroźcie je. Na początek należy wyselekcjonować grzyby, które przeznaczymy do zamrożenia. Najbardziej nadawać się będą te o zwartym miąższu – podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki czy rydze. Trzeba jednak wiedzieć, jak je mrozić, by nie spowodować zmian w smaku ani strukturze. Zobacz sposób na mrożenie grzybów.
Grzyby przed zamrożeniem należy przebrać i dokładnie oczyścić za pomocą nożyka i wilgotnej szmatki. Większe okazy kroimy na kawałki, mniejsze zaś możemy mrozić w całości. Porcjujmy grzyby tak, aby w pojemniku znalazła się ilość do jednorazowego zjedzenia.
Podgrzybki, kozaki i maślaki wystarczy włożyć do plastikowego pojemnika z zamknięciem lub woreczka i umieścić w zamrażarce. Grzyby jak kurki czy rydze należy przed zamrożeniem gotować 10 minut – spowoduje to, że nie będą one gorzkie. Po ostudzeniu i dokładnym osuszeniu, wkładamy je do pojemnika lub woreczka z zamknięciem i zamrażamy.
Po wyjęciu grzybów z zamrażarki nie należy ich rozmrażać całkowicie w misce – stracą one wtedy smak i zwartą konsystencję. Wrzućcie zatem w połowie rozmrożone okazy na patelnię lub do ciepłej wody.