Fotolia
Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na wekowanie zupy, zamroźmy ją. Jest to najprostszy i najbardziej sprawdzony sposób na przechowywanie tej potrawy. Sama technika mrożenia jest dziecinnie prosta.
Ostudzoną zupę wlewamy do pojemnika np. po lodach albo plastikowego woreczka. Zup nie mrozimy jednak w cienkich torebkach śniadaniowych, by uniknąć powstania dziury lub przyklejenia się opakowania do dna zamrażalnika. Pamiętajmy też, by nie sięgać po szklane pojemniki (chyba, że są one przeznaczone do zamrażania) – w innym wypadku szklane naczynie może pęknąć. Jeśli natomiast mrozimy zupę w plastikowym pojemniku - nie wypełniajmy go pod samą przykrywkę, ponieważ mrożona ciecz zawsze zwiększa swoją objętość.
Zamknięty strunowy woreczek kładziemy na płasko i w ten sposób zamrażamy nasza zupę. Przy małym zamrażalniku opcja z woreczkami będzie najlepszym rozwiązaniem, ponieważ zajmą one zdecydowanie mniej miejsca niż kanciaste pudełka.