Fotolia
Choć mrożenie jogurtu wydaje się być dość abstrakcyjne, zapewniamy, że jest to świetny sposób, by przechować jego nadmiar na przykład, gdy niespodziewanie musicie wyjechać, mając w lodówce spoty zapas tego nabiału. Co więcej, to doskonały sposób, by przygotować domowe lody. Jeśli więc w lodówce zalegają Wam kubeczki z tym produktem, mrożenie jogurtu może być zarówno sposobem na jego przechowanie, jak i szybsze wykorzystanie.
Bo przecież taki mrożony jogurt to świetna i zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla sklepowych lodów. Gwarantujemy, że zwłaszcza latem Wasze dzieci będą pochłaniać taki deser ekspresowo.
Lody z mrożonego jogurtu możemy jeść je prosto po wyjęciu z zamrażarki, jak i wykorzystać je jako bazę do orzeźwiających koktajli. Wystarczy dodać do niego swoje ulubione owoce wraz z mlekiem lub sokiem i wszystko zmiksować. Fajnym pomysłem, który z pewnością zachwyci najmłodszych, jest też wbicie plastikowego patyczka do środka jogurtu przed włożeniem go do zamrażarki. Po paru godzinach otrzymamy pyszne kremowe lody.