Fotolia
Jeśli znaleźliście w sklepie jajka w promocyjnej cenie lub w przedświątecznym szale zakupów kupiliście ich tyle, że nie sposób wykorzystać ich za jednym razem, można je zamrozić. Jajka mrozimy oczywiście bez skorupek, najlepiej wybić je do foremek na lód.
Jeżeli chcecie, możecie oddzielić białka od żółtek i zamrozić je w oddzielnych foremkach. Białko rozmraża się bardzo dobrze, ba, czasem nawet zaleca się mrożenie białek – jeśli chcemy wykorzystać je na przykład do przygotowania bezy – rozmrożone ubijają się lepiej niż świeże.
Mrożenie żółtek
Jeśli chodzi o żółtko, po rozmrożeniu może być ono bardziej kleiste niż przed zamrożeniem. Aby tego uniknąć, do żółtka należy dodać szczyptę soli lub cukru, na każde całe mrożone jajko lub na każde 2 mrożone żółtka. Pamiętajcie jednak o odpowiednim oznaczeniu jajka – czy jest „na słono” czy „na słodko”, aby użyć go później do odpowiedniej potrawy. Takie jajka można przechowywać w zamrażarce nawet do 6-ściu miesięcy. Jeśli chodzi o rozmrożenie jajek to należy robić to w lodówce, gdzie proces ten postępuje powoli i nie gwałtownie.