Fotolia
Święta lub inne ważne rodzinne uroczystości to czas, gdy na naszych stołach pojawiają się patery wypełnione przeróżnymi ciastami. Zazwyczaj nie dajemy rady wszystkich ich zjeść, mimo że i tak połowę rozdamy gościom przy pożegnaniu. Co zrobić zatem z resztą? Na pewno nie wyrzucić!
Jeśli zastanawialiście się, czy można mrozić ciasto, zapewniamy - do zamrażania nadaje się tak naprawdę większość wypieków - serniki, babki, torty i ciasta z bitą śmietaną. Jeżeli zdecydujemy się na zamrożenie ciasta, należy je podzielić na porcje. Do mrożenia możemy używać plastikowych pojemników przeznaczonych specjalnie do ciast lub tych wielokrotnego użytku.
Choć pudełka zajmują więcej miejsca i nie zawsze są odpowiedniej wielkości do porcji ciasta, to są bezpieczniejsze niż folia aluminiowa, bo ta lubi się przyklejać do lodu i rozrywa. Dzieje się tak szczególnie, gdy przechowujemy w zamrażarce sporo produktów. Rozerwana folia sprawia, że dany produkt wietrzeje i łapie specyficzny, mało przyjemny zapach z zamrażarki, przez co nasze ciasto po wyjęciu i rozmrożeniu nie smakuje tak, jak przed zamrożeniem.
Zamrożone ciasto powinno być przechowywane w zamrażarce do 3-ech miesięcy. Wszystkie produkty mają jakąś trwałość, a im dłużej przechowywane są nasze wypieki tym gorzej dla nich, ponieważ po rozmrożeniu tracą one na smaku i konsystencji.